Reigen

Moniek Merkx bewerkte de tekst van Arthur Schnitzler en maakt met een grote groep acteurs een dynamische versie van dit negentiende-eeuwse stuk over lust en liefde. Een paringsdans in tien delen, voor jongeren vanaf 14 jaar.

In deze versie van Reigen zijn alle stiekeme ontmoetingen in chambres-separées juist in the open. Daarom maakte ik een onontkoombare opstelling: het publiek hangt aan een bar aan drie zijden rond het speelvlak en zit er met de neus bovenop. De ruimte is als een arena, zo groot en leeg mogelijk, met alleen vier verrijdbare rode leren banken. Een camera van boven legt de onderlinge verschuivingen vast, minnenden worden onder-broken door een nieuwsgierige cameraman en stoute sms–jes worden openbaar gemaakt. Dit alles is te zien in projecties op het kralengordijn dat de vierde zijde van de ruimte afbakent.

Trailer op YouTube

“(…) vrolijk maar ook confronterend commentaar op het internettijdperk, met zijn onafscheidelijke combinatie van exhibitionisme en voyeurisme." (de Volkskrant)
“ontwerper Sanne Danz bedacht een trendy en inventief decor, waarbij het publiek aan een soort bar rondom de handeling hangt” (NRC)

Reigen
Reigen
Reigen
Reigen
Reigen